Er zijn in je omgeving verschillende workshops/cursussen te vinden over creatief schrijven en over tekenen/schilderen. Deze bijeenkomsten leren je over het algemeen hoe je een verhaal of beeld op moet stellen.  Deze cursussen leren echter niet hoe je tot inspiratie komt voor nieuw werk of hoe je bestaand werk met nieuwe ideeën uit kunt breiden. Deze cursus is juist gericht op het verwerven van inspiratie en het geven van een nieuwe kijk op bestaand werk.

Remy Neumann, kunstenaar, en ik, schrijver/docent Nederlands, bieden een cursus waarin we onze zintuigen prikkelen en deze waarnemingen vertolken naar beelden of verhalen.  Je wordt dus bewuster van je zintuigen. Dat alleen kan al tot heel veel nieuwe ideeën leiden. Daarnaast gaan we de zintuigen associëren met onze herinneringen. Zo breiden we herinneringen uit met zintuiglijke waarnemingen die niet voor de hand liggen. Vaak beschrijven we wat we zien en horen, maar wellicht wordt de geschreven vele malen interessanter door het toevoegen van specifieke geuren.

Als ik terugdenk aan de keren dat ik in een dennenbos loop, herinner ik me altijd de geur en smaak van de ochtenddauw. Een zoetzure smaak en subtiele maar uitgesproken geur. De laatste keer dat ik deze geur en smaak mocht beleven was de middag voordat mijn ex me kwam vertellen dat onze relatie niks werd. Het was een moment waarop ik volledig in rust was met mezelf, heerlijk genieten zittend op de grond met mijn rug tegen een dennenboom. Mieren baanden zich een weg over mijn blote benen omdat ik hun route blokkeerde. Normaal zorgt mijn droge huid  ervoor dat ik door insecten op mijn huid opspring en mezelf begin te slaan, maar op dat moment met die zoetzure smaak op mijn tong en de frisse ochtendgeur van een dennenbos in mijn neus bleef ik helemaal kalm. De schors groeide rond mijn lichaam en wortels schoten in de grond. Mijn ex kwam mij het slechte nieuws brengen en ik  bleef steevast mezelf.  Ik boog niet naar haar wens mij verdriet te doen. Ze verliet me en pas de volgende morgen liet ik een traan los. Deze loste op in de ochtendtranen van mijn lotgenoten, zoetzure dauw die onze eenzaamheid verbroederde. 

Hieronder volgt een korte omschrijving wat je van de cursus kunt verwachten. Hoe uitgebreid onderwerpen aan bod komen, ligt aan het aantal bijeenkomsten dat georganiseerd wordt. Het is voor ons mogelijk om hier flexibel mee om te gaan. Mocht er dus behoefte zijn aan één bijeenkomst, dan kan dat,  maar meerdere bijeenkomsten zijn evengoed mogelijk.

Wie?

Voor iedereen die op een vernieuwende manier wil kijken naar het opdoen van inspiratie en het associëren met zintuigen en herinneringen. Hetzij voor beelden of verhalen.

Wat?

Eén of enkele bijeenkomsten waarin je zintuigen geprikkeld worden en je onder begeleiding deze ervaringen omzet tot een verhaal/scène en/of beelden.

(Natuurlijk kan het zo zijn dat we ons specifiek richten op schrijven of tekenen/schilderen. )

Waarom?

  • Je wil bestaande werken verder uitbreiden en meer inhoud geven.
  • Je wil bewuster worden van je zintuigen en die bewustwording gebruiken in je werk.
  • Je bent op zoek naar inspiratie.

Hoe?

  • Door op één zintuig te concentreren en meer bewust te worden van het betreffende zintuig.
  • Door de zintuigen te verbinden aan eigen herinneringen.
  • Door aan herinneringen/verhalen nieuwe belevingen toe te voegen.

Daarnaast word je begeleid door twee docenten die eveneens op technisch vlak kunnen helpen bij het schrijven of tekenen/schilderen.

Waar/Wanneer?

In overleg.

(Als er een cursus georganiseerd wordt, waar je je voor in kunt schrijven, dan zie je dat op de evenementenpagina terug. Of op Facebook: www.facebook.com/spbakx).

Contact

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op via het contactformulier of via Facebook.